Implantologie

Implantologie

implantCe este un implant dentar?

Implantul dentar este o piesa de metal (sau ceramica), cel mai adesea are forma de surub care se plaseaza in os si inlocuieste radacina dintelui. Introducerea (inserarea) implantului se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractia radacinii irecuperabile. Dupa aproximativ 6 luni, perioada in care implantul se fixeaza mai bine in os, se ataseaza o alta piesa de metal, care se numeste bont protetic (un fel de coroana mai mica), deasupra careia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza dentara care va inlocui dintele, respectiv dintii lipsa. Metalul din care sunt facute atat implantele, cat si bonturile, este cel mai adesea titan de inalta puritate.

Cine poate fi candidat pentru implant?

Orice pacient cu suficient os restant pentru a primi implantul. Fiecare situatie clinica este evaluata in parte, pentru a informa pacientul de cate implante are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul estimat al tratamentului, etc.

Cand este contraindicat tratamentul prin implante dentare?

Sunt cazuri in care pacientul nu poate fi candidat pentru implant dentar. Contraindicatiile pot fi locale, cand au legatura cu cavitatea bucala (cantitatea sau calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi, igiena deficitara, fumatul etc.), sau generale, cand au legatura cu starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de boli ca diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos etc.).

implant-dentarCe analize sunt necesare inainte de tratamentul cu implanturi?

Inainte de plasarea implantelor dentare, se fac radiografii speciale (OPG, CT) si un set de analize de sange pentru a verifica starea de sanatate a organismului.

Care sunt etapele de tratament si cat timp dureaza?

Dupa ce se ia hotararea plasarii implantului se incepe cu interventia de inserare a implantului. Dupa ce acesta este introdus in os, se acopera cu gingia, iar pacientul nu simte sau observa, in afara de firele de sutura, nimic in plus. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate putin mai mult daca trebuie plasat un numar mare de implante. Pacientul poate merge la serviciu chiar in dupa amiaza respectiva.

Urmeaza o perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteoacceptare, care este de 3-4 luni pentru mandibula si 4-6 luni pentru maxilar. Apoi, implantul este descoperit si i se ataseaza bontul protetic, prin insurubare. De acum, protezarea prin coroane, punti sau proteze mobilizabile necesita cateva sedinte, deci cateva zile, similar cu tratamentele pe dinti naturali.

O intrebare scurta, dar foarte importanta: doare?

Nu. Pentru interventiile chirurgicale se foloseste anestezia, astfel ca nu veti simti nimic in timpul operatiei. Disconfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, este controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Cat costa tratamentul prin implante dentare?

Depinde de cate implante este nevoie si daca sunt necesare si alte operatii. Din pacate, implantul dentar se situeaza inca, din punct de vedere al pretului, in zona tratamentelor de lux. Aceasta se intampla deoarece atat implantul in sine, toate accesoriile sale, cat si instrumentarul si aparatura sunt scumpe, fiind executate cu precizie microscopica, din materiale speciale, de inalta puritate, pentru a asigura acceptarea de catre organism intr-un procent cat mai mare, care poate atinge 99%. In tarile mai bogate, pretul unui implant este de 1.000-3.000 USD. In conditiile in care se utilizeaza exact aceleasi produse, in Romania pretul variaza intre 300 si 1.500 EURO.

Ce inseamna, practic, pentru pacient, aceasta inserare chirurgicala a implantului dentar? Trebuie sa se interneze? Trebuie sa lipseasca de la serviciu? Cat de tare doare?

Nu trebuie sa va sperie acest termen – „chirurgical”. Plasarea unui implant se poate compara, ca impact asupra pacientului, cu o extractie obisnuita. De aceea, raspunsurile sunt simple: nu se interneaza, nu lipseste de la serviciu, nu doare. Interventia are loc pe scaunul stomatologic si pacientul pleaca imediat acasa. Interventia se desfasoara sub anestezie locala (prin injectie) si nu doare. Cat despre discomfortul moderat ce poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand trece anestezia, acesta este controlat cu medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Cine poate beneficia de implant dentar?

Orice pacient cu o stare rezonabil buna de sanatate, caruia medicul stomatolog ii indica implantul dentar si care are indeajuns tesut osos pentru a se putea insera respectivul implant. Fiecare pacient face o radiografie speciala numita ortopantomografie, care stabileste in linii mari zestrea de os.

Respinge organismul implantul?

Acesta este unul din cele mai des intalnite zvonuri legate de implante. Exista numerosi candidati la implant dentar care nu accepta tratamentul din cauza asa-zisei respingeri a implantului de catre organism. Implantul dentar este doar un surub din titan de inalta puritate. Acest metal este ales special pentru ca are o capacitate foarte mare de a fi acceptat de organism. In ceea ce priveste functionarea sa, implantul, trebuie sa ramana la locul sau si sa sustina o lucrare protetica. Daca este sa argumentam statistic, rata de succes inregistrata pentru implant dentar, pe plan mondial (dar si in Romania pentru implante care se supun tuturor normativelor – ISO si altele) este de peste 95-97% dupa 5 ani, similara cu cea pentru orice alta manopera stomatologica (obturatie, obturatie de canal, lucrare protetica etc.).

Eventualul esec este cauzat, in primul rand, nu de respingerea organismului, ci de alti factori cum ar fi: igiena bucala deficitara, neprezentarea la controale periodice, incarcarea protetica gresita, etc.

Exista pacienti care sustin ca au lucrari protetice pe implante, dar nu au fost supusi unei operatii.

Este vorba de o confuzie. Exista dispozitive, tot din metal, confectionate de tehnicianul dentar, care se cimenteaza pe canalul unui rest radicular (unei radacini dentare). Acestea se numesc reconstituiri corono-radiculare (RCR). De asemenea, mai exista si suruburi prefabricate care se insera in sau langa canalul radicular, pentru a da rezistenta unei obturatii.

Citeste si:

Dezavantaje, riscuri si complicatii dupa inserarea implanturilor dentare


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:46 Stack trace: #0 /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(567): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home4/drstomat...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46