Intrebari frecvente
Pacientul intreaba, dentistul raspunde
Daca-mi spal dintii de mai multe ori pe zi le pot strica smaltul?
Folosirea unei periute cu perii tari si a unei tehnici defectuoase poate duce la retragerea gingiei si la aparitia unor santuri pe fetele externe ale dintelui.
Mai multe detalii.
Ce pasta de dinti este mai buna?
Pentru o igienizare corespunzatoare in primul rand conteaza cum ne spalam pe dinti. Si pasta de dinti are un rol important, dar in primul rand trebuie sa fie indepartate mecanic resturile alimentare din locurile unde se strange mancarea .
Este necesar sa inlocuim un dinte care lipseste?
Dintele se fixeaza de osul maxilar cu ajutorul miilor de ligamente (ca niste firisoare foarte subtiri, vizibile doar la microscop). Cand dintele nu are sprijin pe o anumita directie, are tendinta sa se incline sau sa iasa din os si apare efectul de domino. Prin protezarea / inchiderea unui gol ramas in urma unei extractii (lucrare dentara) stabilizam dintii vecini si in acest fel macar dintii vecini sunt feriti de anumite deplasari nedorite.
Mai multe detalii.
Lucrarile dentare strica dintii sanatosi?
Prin efectuarea unei lucrari dentare pe dintii vecini edentatiei (golului ramas dupa extractie) “se strica” acesti dinti. Pe termen lung insa, avantajul principal este ca acestia fiind prinsi in lucrare nu mai au tendinta sa migreze (efectul de domino), migrarea dintilor fiind o problema spinoasa la pacientii care au stat mult timp neprotezati, devenind in unele cazuri inutilizabili.
Daca te gandesti ca vrei sa eviti consecintele lipsei unui dinte, poti lua in calcul si varianta implantului dentar.
Mai multe detalii.
Implanturile sunt daunatoare?
Trecerea timpului a demonstrat ca implanturile sunt tolerate foarte bine de un organism sanatos, la pacientii cu igiena bucala buna. Pacientii care sufera de anumite boli sistemice, cronice, degenerative, care nu au o igiena bucala buna si sunt fumatori, nu sunt candidatii ideali pentru un implant dentar; apar complicatii care duc la respingerea implantului.
Mai multe detalii
Plombele din compozit dau alergii?
Sunt persoane foarte sensibile care fac alergii la multe materiale cu care vin in contact. Sansele de a fi alergic la o plomba din compozit sunt destul de mici, dar daca exista o suspiciune in acest sens se poate face un test la medicul alergolog.
Zirconiul este radioactiv?
Ca si abundenta in scoarta terestra, zirconiul este al nouasprezecelea. In rocile din care este extras se gasesc si urme de uraniu. Materialele de tip zirconiu au trecut testele de biocompatibilitate si sunt folosite in stomatologie (pivoti din zirconiu, coroane dentare zirconiu) si ortopedie (diverse tipuri de proteze).
Poate mai vrei sa citesti mai mult.
Metalele folosite in stomatologie dau alergii?
Sunt si persoane care dezvolta diverse alergii; alergia la un material stomatologic (lucrari metalice, amalgame) se poate manifesta subtil, local (cum se poate vedea in fotografie – in gingie au migrat ionii metalici si a aparut o pata pe gingie – se coloreaza gingia), sau sistemic, cu afectarea starii de sanatate. Se pot face teste de alergie pentru depistarea vinovatului care da alergia respectiva.
Mai multe detalii aici
Plomba din amalgam dauneaza sanatatii?
Datorita mercurului din compozitia acestui aliaj, plombele de amalgam pot fi un potential vinovat in afectarea starii de sanatare a pacientului. Datorita formulei precise (dozare in capsula) nu ar mai ramane mercur nelegat in compozitia amalgamului dentar si deci nu ar fi motive de neliniste. Parerile sunt totusi impartite.
Mai multe detalii
Scoaterea (extirparea) nervului unui dinte este daunatoare?
Dintele cu nervul scos este singurul organ care este tolerat “mort” de catre organismul uman si durata lui de viata nu se scurteaza. Cu un tratament de canal corect efectuat, dintele se “intepeneste” mai bine in os.
Mai multe detalii.
Radiografiile dentare dauneaza sanatatii?
Permanent organismul uman este expus radiatiilor din mediul inconjurator (atmosfera terestra, telefoanele mobile, televizorul, cuptorul cu microunde, etc). Radiografia dentara este cea mai putin nociva dintre celelate tipuri de investigatii radiologice. Se folosesc sorturi de protectie si doza de expunere la o radiografie dentara este de 2000 de ori mai mica decat media de radiatii la care suntem expusi pe durata unui an de zile.
Tratamentul dintilor perturba meridianele energetice (energia chi)?
Medicina traditionala chineza se bazeaza pe conceptul de energie si fluxul acesteia prin canale / meridiane energetice. Prin interventia sau patologia aparuta in o zona a cavitatii bucale sau la nivelul unui dinte, se poate intrerupe / modifica acest flux energetic.
Este mai bine sa dormim cu gura deschisa sau inchisa?
Bacteriile cariogene din cavitatea bucala sunt anaerobe (le omoara oxigenul). Daca dormim cu gura deschisa nu vom avea mai putine bacterii pentru ca gura devine uscata si aceasta oxigenare nu compenseaza lipsa autocuratirii salivare.
Daca am lucrari dentare metalice pot face RMN?
Metalele folosite in practica stomatologica sunt metale neferoase si ca urmare o investigatie de tip RMN nu afectecteaza sau interfereaza cu undele magnetice.
La aeroport o sa bipaie detectorul de metale din cauza lucrarilor de metal din gura?
Detectoarele de metale de la aeroport sunt calibrate in asa fel incat aparatul care emite undele radio si le analizeaza, emite semnalul sonor numai la obiecte de anume forma si dimensiune. Lucrarile dentare nu provoaca asemenea inconveniente.
Pot sa fumez dupa extractie?
Fumul de tigara este vasoconstrictor si contine o multime de substante chimice cu efecte cancerigene. Creste de asemenea riscul de a face infectie. Nu este o ideea prea buna sa fumezi dupa o extractie dentara recenta.
(+ Nu este indicat sa consumati lactate, bauturi acidulate sau lichide prea reci sau prea calde/fierbinti.)
Mai multe detalii.
Cele mai bune sunt plombele de ceramica puse cu laserul?
Asa zisele plombe de ceramica sunt materiale compozite ce au in componenta lor granule de ceramica. “Laserul” este o lumina ultravioleta ce polimerizeaza acest material.
Albirea dintilor subtiaza smaltul?
Albirea nu subtiaza smaltul. Prin albirea dintilor, compusii organici din structura smaltului se solubilizeaza (petele de pe dinti) ramanand partea minerala mai curata.
Mai multe detalii.
Dupa detartraj e normal sa am dintii sensibili?
Prin detartraj se indeparteaza depunerile dure numite tartru dentar. Dintii pot fi astfel mai sensibili la rece, dulce, acru o perioada de timp. Detartrajul este bun pentru ca ulterior igienizarea se poate face mai bine si gingia nu mai este impinsa in jos de piatra de pe dinti.
Daca imi sangereaza gingiile cand ma spal pe dinti si evit periajul este bine?
Cand sangereaza gingia la spalatul pe dinti NU evitati periajul deoarece in lipsa curatarii eficiente gingia se inflameaza si mai mult si sangerarea va fi mai mare (sunt indicate clatirile cu apa cu sare – o lingura de sare de bucarie la o cana cu apa calduta – va reduce inflamatia gingiei). Cercul vicios care apare (sangerare -> evitarea periajului -> sangerare mai mare) trebuie rupt prin periaj eficient – gingia se intareste si nu mai sangereaza cu usurinta.
Cand gingiile sunt inflamate sangele nu mai circula corespunzator in aceasta zona (staza sangvina = modificarea metabolismului local) si in timp incepe sa sufere si osul de dedesubt si apare parodontopatia (cad dintii pentru ca nu mai sunt infipti in os sanatos)
Dintii temporari / de lapte se trateaza?
Chiar daca se schimba, dintii de lapte trebuiesc ingrijiti de copii, parinti, bunici si stomatolog. Dintii temporari afecteaza dintii definitivi datorita infectiei sau, daca un dinte temporar este pierdut cu mult inainte de inlocuirea sa de un dinte definitiv va apare inghesuirea dintilor definitivi.
Mai multe detalii.
Daca ma doare un dinte si iau antibiotice mai este nevoie sa merg la stomatolog?
Antibioticele ajuta pe moment. Daca nu este inlaturata CAUZA durerii dentare si inflamatia, cu prima ocazie, dintele va fi din nou dureros. Ce se vede in fotografie este o fistula datorata unei pungi de puroi care se afla in interiorul osului maxilar.
Dintii mai albi sunt mai sanatosi?
Culoarea dintelui este data de gradul de pigmentare al dentinei si de grosimea stratului de smalt. Nuanta dintelui nu reflecta neaparat sanatatea dentara.
Doar cariile dintilor sunt de vina pentru mirosul urat al gurii?
Halena sau mirosul urat al gurii este rezultatul mai multor factori. Mirosul urat poate proveni si de la plamani, stomac, sinusuri, alimentatie, afectiuni ale rinichilor, ficatului.
Mai multe detalii.
Periuta de dinti electrica este mai buna decat cea manuala?
Rezultatul final al curatirii dintilor poate fi la fel, indiferent daca periuta este manuala sau electrica, ambele sunt la fel de eficiente.
La ce varsta se indreapta dintii?
In jurul varstei de 12 ani se corecteaza de obicei pozitia dintilor. Daca osul din jurul dintelui este sanatos se pot indrepta dintii cu succes si la varsta de 50 de ani.
Deci corectarea pozitionarii dintilor se poate face la la orice varsta. (in fotografie avem doi simpatici cu aparat ortodontic:)
Periutele cu perii tari ma spala mai bine pe dinti?
Periutele tari pot da senzatia ca spala mai bine dintii, dar ele pot sa provoace zgarieturi microscopice la nivelul smaltului si in final in zonele mai solicitate se creeaza niste santuri .
Periutele cu perii moi nu ma spala bine pe dinti?
Periutele moi pot indeparta depunerile de pe dinti la fel de bine ca o periuta cu perii tari, doar ca ele actioneaza mai bland. Conteaza tehnica de periaj.
Folosirea bicarbonatului si a sarii de bucatarie in timpul periajului este benefica?
Prin actiunea lor abraziva cele doua substante indeparteaza mai rapid stratul moale de depuneri dentare. Sunt substante antimicrobiene si au efect benefic si pentru gingiile inflamate. Nu trebuie exagerat insa datorita faptului ca sunt foarte abrazive.
Daca ma spal cu sare de bucatarie sau bicarbonat de sodiu mi se albesc dintii?
Sarea si bicarbonatul albesc dintii prin efectul mecanic. Nu trebuie exagerat (folosite cel mult o data pe saptamana), pentru ca apare sensibilitate dentara prin subtierea stratului de smalt.
Conteaza ce marca de periuta folosesc?
Conteaza mai mult ce tip de periaj practici. Acesta trebuie sa fie de la gingie spre dinte si nu invers. Miscarile orizontale de amploare NU sunt recomandate.
Ata dentara se foloseste inainte sau dupa periaj?
Ata dentara are rolul de a indeparta mecanic resturile ramase intre dinti dupa periaj. Se “matura” cu ea fetele ascunse ale dintilor cu miscari pe verticala si nu pe orizontala. Mai multe detalii.
Ce se intampla cu dintii in timpul sarcinii?
La femeile insarcinate, datorita impregnarii hormonale crescute, gingiile se pot inflama; dieta se schimba, mesele sunt mai dese, saliva este mai acida si numarul de periaje nu creste de obicei. De aceea riscul de producere a cariilor si a gingivitelor.
Mai multe detalii
Este nevoie sa luam antibioticele conform prescriptiei sau daca nu mai doare dintele putem sa le intrerupem?
Antibioticele trebuiesc luate conform prescriptiei pentru a evita cresterea rezistentei la antibiotice a agentilor patogeni. NU este recomandata intreruperea administrarii lor cand ne simtim deja mai bine, fara sa fi terminat de fapt intregul tratament.
Este mai usor sa scoatem un dinte decat sa il tratam?
Prin tratarea unui dinte salvam de fapt si dintii vecini care vor avea un “sprijin” alaturi de ei.
Mai multe detalii.
Gingia este bolnava doar fiindca nu ma spal corect pe dinti?
Gingia poate fi afectata si de boli generale: diabet, anemii, avitaminoze, boli de sange (leucemie), afectiuni ale ficatului, rinichilor, sindroame (sindrom Down), etc. Apar modificari gingivale si in timpul menstruatiei, sarcinii, la menopauza, administrarea de contraceptive, antidepresive, anticonvulsivante (epilepsie), administrare prelungita de antibiotice, alcoolism, etc.
Lucrarea din portelan (ceramica) se sparge daca beau ceva fierbinte?
Mucoasa bucala nu tolereaza diferenta de temperatura atat de mare incat sa reusim sa spargem o lucrare doar mancand o inghetata si imediat un ceai fierbinte sau viceversa.
Ce este galvanismul bucal?
Gustul metalic ce apare in gura este urmarea acestui fenomen. Lucrarile dentare care sunt executate din metale diferite si saliva cu rol de electrolit duce la migrarea ionilor metalici si aparitiei curentului galvanic.
Cand schimb periuta de dinti?
Periutele de azi au peri indicatori – cand acestia se decoloreaza o schimb
Dupa 3 luni
Cand se ciufuleste
Cand simtiti ca periuta nu mai va spala pe dinti la fel de eficient este timpul sa o schimbati, chiar daca ati cumparat-o acum 2 saptamani. In mod normal firele unei periute au capetele rotunjite; cu timpul se tocesc si varfurile devenite ascutite vor zgaria smaltul si treptat se creeaza adevarate santuri in dinte.
Daca sunt la ciclu pot merge la stomatolog?
In timplul ciclului menstrual trebuie evitate manevrele sangerande deoarece in aceasta perioada sangerarea se opreste mai greu. Reactia sistemului imunitar scazuta si atunci riscul de a face infectii este crescut. In timpul menstruatiei durerile se percep ca fiind mai acute datorita scaderii pragului durerii.
De ce se pune plomba de canal?
Dintii care din diverse motive nu mai au nerv in canalul radacinii, trebuie sa aiba plombat spatiul din interiorul dintelui; altfel, acest spatiu este ideal pentru cantonarea microbilor aici si astfel apar infectiile.
Ce se poate face la un dinte daca este rupt si nu doare?
In functie de cat de mult lipseste din dinte, acesta se poate reface prin plomba, sau in cazul in care este indicata refacerea prin intermediul unei lucrari protetice (rezistenta la fortele exercitate asupra dintelui este crescuta) se impune colaborarea cu un tehnician dentar. Mai multe detalii
La ce varsta se pot pune dinti?
Pana la varsta de 18 ani oasele sunt in crestere, se modifica anatomic; de aceea nu este indicat sa se faca lucrari fixe (punti dentare) sau implanturi pana la aceasta varsta.
Doare extractia molarului de minte?
Orice interventie chirurgicala, de amploare mai mare sau mai mica are ca urmare cresterea inflamatiei locale, jena dureroasa sau durere, limitarea mobilitatii locale. In timpul interventiei articulatia mandibulei este solicitata si poate aparea oboseala musculara si zgomotele auzite te pot ingrijora; recuperarea de dupa interventie poate fi mai rapida si mai putin dureroasa sau mai greoaie si sa necesite analgezice mai puternice. In orice caz moralul trebuie sa fie ridicat sa poti trece cat mai usor prin acesta experienta. In fotografie se poate vedea un caz fericit de pacient cu 2 molari de minte. Molarul de minte care se vede in partea de jos a fost scos in 40 de minute ( anestezia, inlaturarea gingiei, frezarea osului si taierea coroanei pentru a fi scos de sub dintele din fata lui, sutura si indicatiile de dupa extractie). Pacienta a fost foarte cuminte in timpul extractiei!