Reconstituire dinti

Proteza scheletata
martie 28, 2018
Pedodontie
martie 28, 2018

Reconstituire dinti

Reconstituire dinti

Etapele reconstituirii unui dinte

Stomatologul este un fel de arhitect restaurator care trebuie sa ia in calcul o multime de detalii pentru ca lucrarea executata sa fie cat mai durabila in timp si sa semene cat mai bine cu dintii naturali ai pacientului. Din pacate, bugetul ne restrictioneaza de cele mai multe ori, dar si in aceste conditii putem sa gasim solutii pentru imbunatatirea statusului dentar sau prevenirea unor viitoare neplaceri.

Cand dintele nu este integru trebuie reconstituit pentru a evita eventualele neplaceri (durere, estetica compromisa, miros si gust neplacut, infectii, etc). Pentru ca plomba sa fie rezistenta in timp trebuie indepartate zonele atacate de carie si peretii subtiri, astfel incat materialul de plomba sa poata adera la tesuturile restante.

Ce conduita de tratament adoptam atunci cand dintele este distrus atat de mult incat nu mai poate fi refacut doar printr-o simpla plomba?

Cand dintr-un dinte ramane doar radacina sau bucati din coroana care nu au rezistenta dorita, se poate reface partea coronara cu ajutorul unei lucrari fixate in interiorul radacinii (pivot dentar/ RCR), cu conditia ca aceasta este suficient de lunga si de rezistenta.

Sedinte de tratament, etape de parcurs:

tratamentcanalCanalul din interiorul radacinii trebuie tratat si plombat corespunzator pentru a evita viitoarele neplaceri (durere la mestecat, infectie). De obicei, aceasta pregatire a canalului necesita cel putin doua sedinte.

In urmatorea sedinta se pregateste freze speciale o parte din canalul radicular pentru a putea fi cimentat in interiorul sau un pivot/stift. Aceasta preparatie trebuie sa fie suficient de lunga si de un diametru corespunzator, pentru a nu se decimenta sau rupe pivotul in urma fortelor suportate de dintele respectiv.

Sunt doua variante pentru realizarea suportului viitoarei coroane dentare. Pivotul poate fi executat de catre medic, in cabinet, in cursul unei singure sedinte, din fibra de sticla si compozit, sau cu ajutorul unui tehnician dentar. In cazul pivotului executat in laboratorul de tehnica dentara se ia o amprenta/mulaj in prima sedinta. In aceasta amprenta se toarna gips pentru a obtine un model din gips dur. Tehnicianul executa pivotul din diverse materiale (argint, aliaj de crom, zirconiu, etc) si cand este gata este trimis la cabinet pentru a fi cimentat.

preparatie-amprentare

Componeta metalica a lucrarii dentare se obtine prin turnare. Aliajul folosit poate fi nobil, seminobil sau nenobil, contine Au, Pd, Pt, Ag, Cu, Zn, In, Sn, Ga, Fe, Co). Exemple de compozitie: Co 62.0 %, Cr 31.0 %, Mo 4.0 %, Si – 2.2 %; Au 20,0%, Pd 19,9%, Ag 40,0%, In 18,0%; Ni 77.95% (max), Cr 12.60%, Mo 5.00%, Al 2.90%, Be 1.95% (max), Co 0.45%, Ti 0.35%; Au 4,0%, Pt 30,0%, Ag 49,0%, Cu 16,0%, Cu 80.70% Al 7.80% Fe 3.00% Zn 2.70% Mn 1.70% Ni 4.30% (max).

pivoti

Pivotul va fi imbracat de o coroana dentara care va semna cu dintele natural. Pentru o mai mare precizie a coroanei, pe pivotul confectionat anterior si cimentat in canal, se ia o noua amprenta. Materialul din care se executa aceasta coroana poate fi metal, acrilat (plastic), compozit sau diverse tipuri de ceramica (portelan), in functie de pretentiile estetice ale pacientului.

In functie de tipul de coroana ales se face una sau mai multe vizite pentru proba scheletului metalic si a partii fizionomice pana la faza in care este fixata definitiv coroana.

Tipuri de materiale folosite la confectionarea lucrarilor dentare, avantajele si dezavantajele lor.

Avantajele acrilatului/plastic:

  • este ieftin
  • estetica satisfacatoare
  • sunt necesare 2 sedinte pentru finalizarea lucrarii: proba scheletului metalic si predarea lucrarii
  • are elasticitate crescuta

punteacrilatDezavantajele acrilatului (fiind un material poros):

  • rezistenta mecanica este redusa, se toceste repede, de aceea nu este recomandat pentru refacerea dintilor posteriori (masele)
  • se degradeaza in timp si isi modifica aspectul coloristic, se impregneaza cu lichid bucal
  • irita gingia mecanic si chimic (da alegii locale)
  • intretine mirosul urat al gurii (halena) prin impregnarea cu bacterii
  • are un aspect de dinte fals, fara viata, la lumina fluorescenta nu este vizibil
  • este retentionat doar mecanic de infrastructura de metal si se poate desprinde de metal (cade)
  • sacrificiul de substanta dentara este mai mare pentru o estetica mai buna (dintele trebuie slefuit mai mult)

Avantajele compozitului (compozitul este de fapt un plastic/rasina mai sofisticat, este imbunatatit prin adaugarea de particule de ceramica):

  • este relativ ieftin
  • este superior acrilatului ca rezistenta si estetica, dar inferior ceramicii
  • stabilitatea cromatica in timp este mai buna decat a acrilatului dar totusi inferior ceramicii
  • sunt necesare doua sedinte pana la finalizarea lucrarii

Dezavantajele compozitului:

  • sunt aceleasi ca si la acrilat, doar ca acestea apar relativ mai tarziu
  • este scump si diferenta de pret este relativ mica fata de ceramica, ar fi de dorit sa optam pentru o ceramica

lucrare-ceramicaAvantajele ceramicii/portelanului:

  • este biologica, nu da reactii adverse
  • are o estetica superioara
  • luciul permanent si faptul ca este compacta ii pastreaza in timp calitatile initiale si se igienizeaza mai usor
  • este rezistent la uzura
  • aspect de dinte natural (ceramica integrala are o estetica excelenta deoarece lipsa metalului de sub stratul de ceramica ii da o transluciditate maxima)
  • dintii nu trebuiesc slefuiti la fel de mult ca in cazurile anterioare
  • ceramica fuzioneaza de metal si riscul ca ceramica sa sara este mic
  • se pot face machiaje, gradatii si artificii de culoare intr-o gama mai variata decat la cele doua materiale enumerate anterior
  • se igienizeaza mai usor avand suprafata lucioasa
  • lucrarea din ceramica prin tehnica CAD/CAM poate fi cimentata in ziua slefuirii

Dezavantajele ceramicii:

  • este mai scumpa
  • sunt necesare de regula trei sedinte pana la terminarea lucrarii
    1. proba metalului subiacent
    2. proba la biscuit = ceramica neglazurata (din latina bis = de doua ori + coquere = a coace; biscuitii sunt supusi la o coacere la temperatura ridicata, urmata de o uscare lenta la o temperatura mai mica)
    3. dupa glazurare lucrarea este gata
  • nu are elasticitatea celor doua materiale enumerate anterior, este casanta

Pretentia sa folosesti un dinte de ceramica mai mult decat un dinte natural nu este justificata (sa deschizi capace de bere, sa rozi oase, gheata, etc). De obicei lucrarile rezista, dar cedeaza dintii de sub lucrare.

Studiile spun ca restaurarile metalo-plastice ating un procent de reusita de 20% dupa 3 ani, deci dupa 3 ani a cincea lucrare trebuie inlocuita. Restaurarile metalo-ceramice si-au pastrat proprietatile intr-o proportie de 60% dupa 15 ani.

Lucrarile bune si rapide nu sunt ieftine!
Lucrarile bune si ieftine nu sunt rapide!
Lucrarile ieftine si rapide nu sunt bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:46 Stack trace: #0 /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(567): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home4/drstomat...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46