Rezultatele eforturilor noastre se vad!
Un periaj agresiv este mai daunator decat lipsa unui periaj! Dau exemplu unui pacient: “din dorinta de a avea dintii albi, stralucitori si frumosi cum vedeam in reclamele de la pasta de dinti, am exagerat cu periajul, pentru a vedea dupa numai cativa ani ca imi lipsesc parti de smaltdin dinte. S-au tocit atat de mult incat dintii erau sensibili la rece, la dulce si la atingerea cu periuta!”
Scopul periajului dentar este indepartarea resturilor alimentare ramase intre dinti si pe suprafata lor. De ce? Pentru ca aceste resturi alimentare sunt sursa de hrana a bacteriilor care cresc aciditatea bucala si duc la aparitia cariei dentare, a halenei (respiratie urat mirositoare), inflamarea si sangerarea gingiei sau infectarea unor microleziuni ale mucoasei bucale.
Care este tehnica periajului?
Regula nr 1: Niciodata nu periem spre gingie! Ideea e sa facem curatenie, nu sa “ascundem gunoiul sub covor”! Intre gingie si dinte exista un mic spatiu care se cheama sant subgingival, in care, daca periem dinspre varful dintilor spre gingie, bagam resturile alimentare, lucru pe care nu ni-l dorim. NU periem cu miscari orizontale! Nu se fac miscari fata – spate si spate – fata! Periajul orizontal seamana cu miscarea pe care o face fierastraul cand taiem un copac. In timp, vom reteza dintele! Vezi fotografia.
Regula nr 2: Nu periem repede, repede sa scapam cat mai repede de acesta corvoada, caci nu periem dintii altora, ci cu rabdare, grijului, respectand forma dintelui, fara a rani gingiile!
Regula nr 3: Nu apasam puternic, ganditi-va care este scopul periajului, sa indepartam resturile alimentare, pentru albire apelam la profesionisti.
Regula nr 4: In masura in care reusim, miscarile trebuie orientate dinspre gingie spre varful dintilor (dinspre cervical spre ocluzal), pentru zonela in care accesul cu periuta este ingreunat trebuie sa acordam mai multa atentie, acestea fiind locurile in care cariile apar cu preponderenta.
Regula nr 5: Nu uitati sa periati si limba!
Daca respectam cele cateva regului de mai sus, spalatul pe dinti nu ar trebui sa mai reprezinte o problema. Un periaj ar trebui sa dureze cam cat o melodie de la radio, asta ca nu va cronometrati, si cu speranta ca nu e o arie de opera sau un remix. Periuta de dinti trebuie schimbata la cel mult 3 luni; exista si periute “inteligente”, cu peri care “semnaleaza” momentul cand periuta trebuie schimbata.
Mijloace de completare a igienei dentare sunt si ata dentara si apa de gura.
Ata dentara se foloseste pentru indeparterea resturilor alimentare si a placii bacteriene de pe suprafetele dintilor invecinati. Se fac 5-6 miscari de sus in jos si de jos in sus pe fiecare din fetele interdentare; cand ata ajunge in dreptul gingiei curbati-o in forma de litera C pe dinte si insinuati-o incet in spatiul dintre gingie si dinte pana cand simtiti o presiune usoara. Repetati manopera pe toate fetele interdentare. Dupa unul doi dinti, schimbati zona de ata pe care o folositi cu una curata. Pentru cei mai neindemanatici pot folosi unul din dispozitivele comerciale care sustin ata dentara. Flossingul poate dura mai mult la inceput. Nu va descurajati! Cu timpul capatam indemanare si timpul se scurteaza.
Pentru resturile interdentare se poate folosi si periuta interdentara cand spatiile dintre dinti sunt mai mari si permit insinuarea periutei.
Apa de gura actioneaza pe toate aceste fete ale dintilor cand clatirea se face cu putere.
Unii specialisti spun ca mai intai se face periajul pentru a curata majoritatea suprafetelor dentare si apoi cu ata se indeparteaza resturile ramase interdentar si urmeaza clatirea cu apa de gura.
Altii recomanda intai clatirea cu apa de gura pentru a distruge majoritatea bacteriilor, apoi cu ata dentara se “matura” suprafetele interdentare si apoi se spala dintii pasta de dinti pentru ca pasta sa fie eficienta pe toate suprafetele dintilor.
In principiu nu conteaza ordinea acestor manopere, atat timp cat in final avem dintii curati!
! Nu uitati ca medicul stomatolog trebuie vizitat de 2 ori pe an pentru a se depista cat mai devreme posibil o afectiune a gurii sau dintilor!