Strategii de marketing in dauna sanatatii noastre?
Constientizam anumite lucruri sau Marketingul ne face sa credem anumite mituri? Orice produs sau serviciu oferit de catre un furnizor are avantaje si dezavantaje (perfectiune nu exista). Cateodata, in mod intentionat, suntem indusi in eroare in mod voit, incat sa percepem altfel realitatea . Vrem cele mai bune produse de curatat, fructele cele mai frumoase, mancarurile cele mai gustoase, parfumurile cele mai scumpe, superlativul. Si totusi…?
Triclosanul este o substanta antibacteriana ce se gaseste in componenta pastelor de dinti, sapanurilor, apei de gura, detergentilor, deodorantelor, lotiunilor si crèmelor. EPA (United States Environmental Protection Agency) il inregistreaza ca pesticid: poate provoca iritatii ale pielii, cancer, dereglari hormonale, afectiuni ale ficatului, rinichilor, samd.
Triclosan + clorul din apa de la chiuveta = cloroform, posibil carcinogen.
Sulfitii se foloseau pentru impiedicarea oxidarii cartofilor prajiti, carnii salatelor, dar au fost interzisi ulterior din cauza toxicitatii si reactiilor alergice provocate; acum se regasesc in sprayurile bronhodilatatoare, in compozitia vinurilor.
Formaldehida este un conservant in formula sampoanelor, gelurilor de dus, sapunului lichid; poate da rectii alergice, astm, cancer al cailor respiratorii, bronsite.
Etilen glicolul si propilen glicolul care mentin umiditatea (impiedica uscarea) pastelor de dinti, mancarurilor, medicamentelor. In cantitati mari produce greturi, convulsii, probleme cardiace si renale.
Sodium Lauryl Sulphate (SLS) ingredient al samponului, balsamului de par, pastelor de dinti, spumei de baie; este un detergent foate puternic folosit pentru degresare si curatarea pavimentelor; erodeza pielea.
SLES (produs prin etoxilarea SLS) nu are atatea efecte adverse, dar in procesul chimic se produce si 1,4-dioxane, un erbicid (Agent Orange) folosit in razboiul din Vietnam care produce mai multe tipuri de cancere.
Zincul produce tulburari neurologice, paralizii (Crema Corega, scoasa din productie din cauza continutului de zinc), cremele antiacneice si antimatreata contin zinc.
Zirconiul poate avea urme de izotopi radioactivi de uraniu, acestia prin procesul de descompunere radioactiva, U235, U238 ?i Th232, trec prin diferite faze de transformare pân? ce devin plumb. Antiperspirantele contin zirconiu.
Aluminiul gasit in medicamenele antiacide, aspirina tamponata si antiperspirante, geluri de albire dentara, doze si conserve, folie alimentara se cantoneaza in creier si oase; nu are nici un rol in metabolism. Intoxicatia cu aluminiu se manifesta prin scaderea capacitatilor intelectuale, amnezie, lipsa concentrarii, fragilitate oasoasa, infarct miocardic la concentratii mari.
Dietilenglicolul (folosit ca antigel) este varianta mai ieftina a glicerinei (trietilenglicol) si cateodata mai este inlocuita “din greseala”, in pastele de dinti sau medicamente sub forma de siropuri, de varul lui mai ieftin si mai daunator sanatatii.
Mercurul din gelurile anticontraceptive si prezervative ne expun la cel mai toxic metal neradioactiv de pe pamant. Plombele de amalgam, picaturile de ochi, solutiile de curatat lentilele de contact, vaccinurile, fructele de mare, pestele, carnea, contin mercur in cantitati ce pot degrada starea de sanatate, lent si eficient.
Dioxidul de titan reprezinta 70% din totalul pigmentilor albi sau de opacizare. Prezent in componenta vopselurilor, hartiei, mancarurilor, pastelor de dinti, cremelor de protectie solara, cosmeticelor, implantelor dentare. Iei medicamente de la GNC sau Centrum, mananci dioxid de titan. Ce “Se topeste in gura, nu in mana”? Bomboanele M&M, cu pigmenti de scris cu continut de dioxid de titan. Acest metal este asociat cu cancerul, alergiile, imunotoxicitatea. IARC l-a clasificat recent in grupa 2B, posibil carcinogen.
Plumbul se gaseste in rujuri, carne de vaca, culorile de ulei, sucuri acidulate, latex, benzina – inhalare vapori, carnea de vanat de la alice, fructe si legume tratate chimic; afecteaza SNC, rinichii, intestinul, fertilitatea, da nasteri premature, iritabilitate, scade libidoul, probleme de auz, memorie scazuta, etc. Plumbul s-a aflat dintotdeauna in alimentele de zi cu zi puse la dispozitia oamenilor, dar epunerile de plumb din scheletele umane din zilele noastre fata de cele de acum 500 de ani sunt de 500-1000 de ori mai mari!