Halena fetida
Aratam bine, avem dinti frumosi dar … ne miroase gura! A disparut magia momentului; persoanei de langa noi i se muta nasul si ii vine sa vomite. Nici macar nu suntem constienti de mirosul gurii. De ce? Nasul si gura comunica in partea superioara a gatului; deci nasul este permanent invadat de mirosurile din gura; nasul se obisnuieste cu mirosurile daca acestea persista in timp (de exemplu: propriul parfum nu il mai simtim dupa un timp, sau mirosul casei tale nu mai este deosebit); deci nasul va ignora mirosurile neplacute din gura.
Daca vrei sa stii daca iti miroase gura poti intreba pe cineva (un copil va fi sincer cu siguranta), sau poti sa iti lingi incheietura mainii, sa o lasi cateva secunde sa se usuce si apoi sa detectezi mirosul.
Respiratia urat mirositoare poate avea mai multe cauze. Ea poate fi rezultatul:
In 9 cazuri din 10, originea mirosului urat este in cavitatea bucala. Aici apar o serie de bacterii anaerobe care se acumuleaza cu preponderenta in partea posterioara a limbii. Aceste bacterii produc compusi chimici urat mirositori, eliminati in aerul expirat. Dimineata, dupa ce ne-am trezit, datorita salivatiei scazute din timpul noptii si temperaturii constante din cavitatea bucala acest miros este mai accentuat.
Este necesar un periaj corect al dintilor, a limbii si al intregii guri. (vezi tehnica de periaj! conteaza!) Periajul de seara, inainte sa mergem sa dormim, este cel mai important. Daca nu sunt indepartate resturile alimentare de pe dinti si din restul gurii (limba, obraji), ele devin centrul atentiei bacteriilor. Prin fermentarea acestor resturi alimentare apar mirosul urat si cariile.
Apa de gura este eficienta pe moment, dar pe termen lung poate agrava mirosul neplacut al gurii deoarece are tendinta de a usca mucoasele (alcoolul din compozitia ei).
Bomboanele mentolate si guma de mestecat mascheaza acest miros, dar aveti grija sa nu contina zahar (sa nu creasca riscul de carie).
Ca tratamente naturiste se pot folosi ceaiuri facute din amestec de seminte de marar, chimen, anason; inainte si dupa masa se ia in varf de cutit de nucsoara si cu un varf de cutit de cuisoare, ceai de busuioc sau ceai negru 3-4 cani pe zi, Gastrovit, clatiri cu apa cu sare, etc. Ceaiul verde prin efectul antibacterian ajuta la micsorarea numarului de bacterii din gura prin clatiri, gargara.
Pentru mentinerea unei guri curate si sanatoase este necesar detartajul si periajul profesional/igienizare cu bicarbonat cel putin de 2 ori pe an. Despre tartru poti citi aici.