Aliaje dentare

Botox
martie 27, 2018
Marketing cu aditivi
martie 27, 2018

Aliaje dentare

Aliaje dentare si sanatatea? Sau sa zic boala?

Drepturile pacientilor europeni (din Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor):

  • Dreptul la informatie
  • Dreptul de a consimti liber
  • Dreptul la libera alegere

Cea mai sigura metoda de a te otravi este sa te faci medic stomatolog. Dar ce te faci cand esti pacient? Fiecare individ decide pentru el insusi. Decizia cea mai buna se ia cand intelegi situatia si esti capabil sa alegi fiind documentat.

Consimtamantul informat in medicina reprezinta permisiunea obtinuta de la pacient inaintea unui tratament sau operatie. Pentru validitatea acestui consimtamant pacientul trebuie sa fie constient de natura afectiunii de care sufera, de natura tratamentului si de riscurile la care se expune in timpl tratamentului. In cunostinta de cauza, pacientul analizeaza situatia si ia decizii. Alegi sa fii sanatos, sa te imbolnavesti de o boala degenerativa sau de cancer?

Interventiile dentare sunt pe locul intai in topul interventiilor asupra organismului uman ca frecventa.

Multe boli sunt incurabile, dar se pot preveni. Mai jos va veti informa despre pericolele la care va expuneti in timpul tratamentelor stomatologice. Ai dreptul sa te informezi si poate sa descoperi singur cauzele bolii de care suferi.

In bolile autoimune (Scleroza multipla, boala Charcot, Lupus eritematos sistemic, unele forme de artrita) sistemul imunitar ataca propriile celule ale organismului. Cum se ajunge la acet fapt? Celulele care apara organismul scaneaza si elimina non-selful. Toate celulele au markeri proprii ca si placutele de identificare de la autoturisme. Cand apare o alterare celulara markerii sunt modificati si celula este distrusa. Metalele si mercurul folosite in stomatologie migreza in organism, se depoziteaza (de aceea la analiza sangelui urinei, scaunului nu apare de obicei) si produc modificari la nivelul celulei; aceasta poate fi etichetata drept celula anormala si este distrusa de sistemul imunitar.

aliaj-dentar-2

 

Plombele metalice de amalgam au in compozitie cupru, staniu, argint, zinc si 54% mercur. Dupa anul 1976 compozitia amalgamului a fost modificata si a fost crescut continutul de cupru. Din aceste amalgame se elimina de 50 de ori mai mult mercur decat aliajul conventional. Daca in cavitatea bucala sunt si alte metale (aur, nichel – coroane si bracketi), prin electrogalvanism se creste si mai mult eliminarea de mercur din aceste obturatii. Otetul, lichidele fierbinti au aceleasi efecte. In 7 ani, jumatate din mercurul din plombe se evapora, iar din acesta 80% ramane permanent în sistemul nervos. O plomba cantareste aproximativ 0,5 – 1 gram. Se considera ca 1 mg de metil de mercur este mortal, deci dou? plombe ar fi suficiente pentru sa omoare un om, daca s-ar elimina instantaneu cantitatea de mercur continut?. Norocul nostru este ca organismul are timp sa imprastie otrava.

Ovarele si testiculele sunt situri de acumulare ale mercurului si poate apare infertilitatea. In cazul in care apare sarcina, interferenta mercurului in lanturile de ADN duce la defecte genetice. Se produc aberatii cromozomiale si copii se nasc cu sindrom Down sau Klinefelter. Deviatii cromozomiale mai mici de 45 sau mai mari de 47 (46 cromozomi fiind normal) duc la moartea fetusului. Mercurul patrunde in organism pe cale intestinala sau plamani, trece prin bariera placentara si altereaza enzimele placentare producand fatului probleme renale, retard mental, defecte ale peretelui anterior al pieptului, despicaturi palatine, anomalii congenitale. Expunerea in stadiile mai tardive ale dezvoltarii duce la paralizie cerebeloasa, disfunctii cerebrale minime, comportament anormal. Orice fat expus la o doza de mercur si care nu are defecte evidente la nastere, nu este crutat de efectele mercurului; acestea vor aparea mai tarziu in viata lui. Defectele din nastere pot fi si cauza nichelului, obturatiilor de canal, osteitelor, alcoolului, tigarilor, medicamentelor, drogurilor.

oboseala

 

Oboseala cronica?

Transportorul oxigenului in organism este hemoglobina din eritrocite. Cantitatea de oxigen este estimata dupa cantitatea de hemoglobina; dar hemoglobina poate fi ca taxiurile din NY; ai impresia ca sunt foarte multe, dar sunt ocupate cu alti pasageri. Mercurul poate ocupa locul unde ar trebui sa calatoreasca oxigenul; problema este ca pana la moartea eritrocitului (120 zile) el nu mai paraseste situsul. Organismul compenseaza lipsa transportorilor de oxigen prin producerea altor eritrocite.

Mercurul mai are un mecanism de producere a oboselii prin interferenta in metabolismul porfirinei. Cantitati crescute de porfirine vor aparea in sange si cantitatile de ATP din organism vor fi mai scazute prin pierderea de porfirine (ATP- este principala sursa de energie).

Indigestii?

In intestine sunt bacteriile “prietenoase”, care ajuta la digestie. Mercurul, nu tocmai prietenos, omoara aceste bacterii sau le altereaza. Bacteriile nu mai digera /descompun alimentele si dar compusii rezultati vor fi absorbiti in sange; Sistemul imunitar nu recunoaste acesti compusi modificati si apar alergiile alimentare. Rezistenta la antibiotice apare prin modificarea ADN-ului bacteriilor. Sursa de energie principala pentru candida albicans este descompunerea metilmercur in mercur anorganic. Alte bacterii din organism leaga mercurul liber in compus organic (metilmercur – este de 50 de ori mai otravitor decat mercurul din plombe). Si procesul continua la nesfarsit. De aceea medicamentele antifungice (pentru scaderea candidei) au efect doar in timpul administrarii si candida reapare.

Diareea este o metoda a organismului de a scapa de substantele toxice. In cazul intoxicarii cronice diareea cronica alterneaza cu perioade de constipatie si apoi se instaleaza constipatia cronica. In medie, dupa 8 ani de lupta a organismului cu mercurulse instaleaza constipatia cronica. Mediul este propice pentru instalarea parazitilor intestinali care, normal, agraveaza procesele toxice.

Fructele de mare si produsele din peste care dau diaree au un continut mare de mercur de care organismul vrea sa scape.

In parodontopatii sau in cazul dintilor tratati pe canal (surse de produsi toxici bacterieni) sunt ingerate toxine, hidrogen sulfurat, metil mercaptan; acestea singure sau in combinatie cu mercurul din plombe inactiveaza productia de tripsina, chemotripsina si pepsina necesare digestiei – un alt motiv de a dezvolta constipatie cronica.

Laxativele altereaza echilibrul fluidelor in intestine, celulele epiteliale de la suprafata degenereaza, productia de enzime necesara digestiei este si mai scazuta si in timp apare cancerul.

Mestecarea mancarii este obligatorie. Daca nu mestecam cum trebuie, mancarea nu va fi digerata si va putrezi in intestine. Sistemul digestiv al omului nu seamana cu cel al sarpelui care isi permite sa inghita fara sa mestece. Mestecarea mancarii nu costa nimic si este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta!

Leucemie?

Leucemia este o afectiune a maduvei osoase in care celulele albe sangvine sunt produse in exces in timpul unui raspuns imun deviant. Limfocitele (despre ele este vorba), sunt raspunzatoare pentru raspunsul imun in caz de intoxicare. Ele au rolul de a fagocita sau de a produce enzime care neutralizeaza agentul toxic. Factorii genetici, factorii de mediu, alteratiile cromozomiale datorate radiatiilor, mercurul sunt factori de risc in leucemie. In leucemie cromozomii sunt in numar mai mare (hiperdiploidie), mai mic (hipodiploidie) sau pot suferi mutatii (translocatii). Ruperea lanturilor de ADN este reparata de enzime de tip reductaza. Cand mercurul rupe lantul de ADN reparatia se face mult mai greu, apar hiperdiploidii. Mercurul are efecte asemanatoare cu cele ale radiatiilor X; produce radicali liberi ai oxigenului producand depletia celulei de glutation.Valorile normale ale leucocitelor ar trebui sa fie intre 5000 – 10000 /mm3.

Colesterol marit?

Colesterolul este asociat cu riscul crescut de boala cardiaca si recomandarile medicilor sunt de a scadea nivelul de colesterol din sange. Dar colesterolul are si efecte benefice. El participa la captarea si inglobarea particulelor straine (microbi, molecule mari), deci joaca un rol extrem de important in procesele metabolice prin neutralizarea metalileo si mercurului circulant. Colesterolul mai are rol in reglarea permeabilitatii membranei celulare, schimbul transmembranar, trasmisia impulsului nervos, este la baza sintezei hormonilor steroidieni, transporta vitaminele liposolubile, antioxidantii, medicamentele. Colesterolul este crescut la persoanele cu expunere toxica (pesticide, metale). Cand colesterolul este scazut creste iritabilitatea, depresiile si instabilitatea emotionala. Concentratia optima de colesterol ar trebui sa fie in jurul valorii de 222mg%.

Modificari hormonale?

Hormonii cel mai frecvent afectati de mercur sunt hormonii tiroidieni, insulina, estrogeni, testosteron, hormonii glandei pituitare (anterioara si posterioara), adrenali.

Hormonul tiroidian necesita legarea iodului; mercurul se poate lega in unul din situsurile iodului (sunt 4) si ca urmare vom avea un hormon care nu are efectul dorit. Prin canaliculele dentinare trece un fluid; directia normala a acestui fluid este dinspre pulpa dintelui spre exteriorul dintelui; concentratia scazuta de hormoni tiroidieni inverseaza sensul acestui flux si favorizeaza patrunderea bacteriilor in dinte. Urmarea este ca va creste riscul de producere a cariilor dentare. Dupa ani de zile in care nu au aparut carii poti avea surpriza sa te trezesti cu o explozie de carii. Tiroida regleaza si temperatura organismului – pacientii cu intoxicatii cu mercur au temperatura corpului mai mica decat normal.Starea de depresie si anxietate dispare dupa indepartartarea corecta a plombelor de amalgam. Nu se stie mecanismul exact, dar din cauza faptului ca apar si modificari ale concentratiilor de hormoni tiroidieni se presupune ca intre cele doua exista corelatii. TSH – ul este crescut cand organismul are nevoie de mai multi hormoni tiroidieni. Nivelul hormonilor T3 si T4 poate fi normal, dar daca acestia sunt modificati structural nu mai isi indeplinesc corespunzator functiile. Deci nivelul de TSH este mai concludent. Daca TSH are concentratie mai mare de un microgram, cu singuranta persoana in cauza are insuficienta tiroidiana.

Oxitocina, hormonul posterior al glandei pituitare (retrohipofiza) are rol de asemenea in toate sentimentele si emotiile noastre.

Oxitocina si vasopresina regleaza tensiunea sangvina. Din moment ce lobul posterior al glandei pituitare este influentat de mercur, tragem concluzia ca un amalgam dentar ne poate modifica tensiunea. O tensiune arteriala crescuta care raspunde greu la tratamentul medicamentos poate fi cauzata de mercur.

Daca originea emotiilor este in glanda pituitara si tiroida, expunerile constante si indelungate la vaporii de mercur la medicii stomatologi explica faptul ca stomatologii au cel mai mai procent de suicid dintre alte tipuri de meserii. Autopsii facute in Suedia au aratat ca stomatologii au concentratii de 800 de ori mai mari de mercur in glanda pituitara decat la persoanele care nu lucreaza in industria stomatologica. Este deci indiscutabil faptul ca apar modificari de comportament la introducerea in organism a acestor metale; copii ar trebui supravegheati atent in perioada colarii aparatelor dentare; aparatul dentar creste galvanismul bucal si toxicitatea mai ales daca mai au si alte metale in gura (coaroane de nichel, aur, pivoti, plombe de amalgam).

Urinarile frecvente se pot datora intoxicatiei cu mercur(corelate cu ADH), consumului excesiv de cafea si zahar. Reducand aceste cauze se reduce si frecventa urinarilor.

In urma studiilor conduse pe mai multi pacienti in SUA, dupa inlaturarea amalgamelor dentare (cu masurile de precautie corespunzatoare) s-au observat imbunatatiri ale fertilitatii, durerile din timpul ciclului menstrual au scazut sau au disparut complet, scaderea endometriozei, reglarea menstruatiei, efectele sindromului premenestrual s-au atenuat. Dupa interventiile stomatologice de inlaturare a amalgamelor, menstruatia apare cam cu o saptamana inainte de termen si este mult mai abundenta (organismul elimina masiv amalgamul din acesta zona, aparatul genital fiind o zona preferata de acumulare a mercurului). Mama natura, de regula, impiedica procrearea de indivizi cu defecte congenitale mari si va opri sarcina daca fatul are malformatii mari sau chiar impiedica aparitia unei sarcini prin sterilitate (poate fi doar temporara).

Insulina, care regleaza glicemia,are 3 locusuri de legare de sulf; legarea mercurului in unul din aceste locuri duce la impiedicarea insulinei de a scade glicemia. Glicemia nu se monitorizeaza in timpul detoxificarii fiindca se impune pacientului o dieta care ea insasi modifica nivelul glicemiei. Statistic s-a observat ca bolnavii de diabet insulinodependent au avut nevoie doar de jumatate din doza initiala; acest aspect trebuie luat in considerare pentru a nu aparea o supradoza de insulina.

aliaj-dentar-1

 

Amalgamul de argint este numit asa mai degraba datorita culorii sale argintii (si nu datorita celui mai abundent component), in structura sa argintul se gaseste intr-un procent foarte mic. Avand 54% mercur, 30% cupru, 14% staniu si argint si 1% zinc, acest amalgam ar trebui sa se numeasca amalgam de mercur. Mercurul, dar si celelate metale ale amalgamului sunt foarte daunatoare sanatatii. In plus, combinate, formeaza 16 produsi de coroziune toxici de asemenea. Combinatiile de mercur sunt chimic reactive, adica mercurul se poate evapora (la mestecat, temperaturi ridicate ale alimentelor, prin conductivitate). Mercurul se gaseste in organism in trei stari: stare libera- sub forma de vapori, sub forma ionica si sub forma de metilmercur. Cuafecteaza mercurul organismul viu?

 

 

 

 

 

 

  • Altereaza permeabilitatea membranara a celulei
  • Altereaza structura tertiara a moleculelor
  • Altereaza funtionalitatea enzimelor
  • Altereaza transmiterea impulsurilor nervoase
  • Altereaza codul genetic
  • Inhiba repararea ADN- ului
  • Provoaca boli autoimune
  • Contribuie la cresterea rezistentei la antibiotice a bacteriilor

Mercurul, cuprul, zincul, beriliu, nichelul, cromul, cobaltul, fenolii repreazinta o provocare pentru sistemul imunitar.

Cum se lucreaza cu amalgamul de mercur? Indicatii:

  • Se depoziteaza si se amalgameaza in capsule
  • Se foloseste tehnica fara atingere, cu instrumentar
  • Spatiul de lucru trebuie bine ventilat
  • Se instruieste personalul de potentialul toxic al vaporilor de mercur
  • Medicul trebuie sa se spale pe maini imediat ce aplica plomba
  • Se depoziteaza resturile de mercur intr-un container sigilat, de preferat sub o pelicula de glicerina si se arunca in recipiente speciale

Toate aceste precautii ne sugereaza ca amalgamul este o simpla plomba?

Nichelul este unul dintre cele mai durabile si carcinogenetic metal de pe pamant. Cum ne-o fi venit ideea sa il folosim in compozitia coroanelor, bracketilor si protezelor scheletate? Cand dintii cedeaza in fata agresiunilor bucale stomatologia se gandeste sa inlocuiasca naturalul cu o piesa mai durabila. Gura este un mediu ostil: cald, umed, cu resturi alimentare, carii, gingii bolnave, un paradis pentru bacterii, temperaturi extreme – fierbinte – rece, stres mecanic, aciditate exagerata, bazicitate exagerata, zaharuri din abundenta, etc. Deci mediul bucal este agresiv si coroziv, si ca urmare dintii pierduti trebuie confectionati dintr-un material rezistent in strat subtire si sa fie cat mai ieftin. Inoxul este castigatorul; dar inoxul este un compus al nichelului. Daca aliajul are in componenta si beriliu nichelul se dizolva mai rapid si ajunge in saliva. Prin fagocitoza nichelul ajunge in celule. (cei mai expusi la probleme de sanatate din cauza nichelului in organism sunt tehnicienii dentari). Acest metal actioneaza prin mai multe cai asupra organismului:

  • Preia locul unde ar trebui sa se lege ionii de magneziu si calciu, deci afecteaza metabolismul.
  • Organismul genereaza zilnic milioane de noi celule. In acest proces apar si celule cu erori genetice, deci celule canceroase. Din fericire, exista niste enzime care detecteaza si repara defectele aparute; din nefericire, in prezenta nichelului procesul este compromis mai mult sau mai putin si apar cancere ce puteau fi evitate.
  • Replicarea ADN este perturbata prin interferenta in complexul ADN-proteina din cromatina interfazica, rezultand ADN modificat, deci celule cu modificari genetice.
  • Nichelul este imunosupresor si are efecte in special pe celulele NK (natural killer). Celulele NK ataca tot ce este non-self in organism. Deoarece nichelul impiedica distrugerea celulelor tumorale favorizeaza raspandirea celulelor tumorale in organism. In urma cercetarilor s-a descoperit ca alt metal carcinogenetic, cobaltul, creste riscul de cancer. Cobaltul este un metal frecvent gasit in aliajele dentare.

Cuprul este alt compus al aliajelor dentare. Creste de asemenea efectul carinogenetic al nichelului. 90% din aliajele de aur contin cupru (pentru o culoare galben intens) deoarece se modifica culoarea prin alierea cu argintul, platina sau paladiu(alb, albastru, verde).

Daca mercurul distruge celula, nichelul in aceeasi concentratie doar o transforma in celula maligna. Concentratia de nichel este mai putin importanta, o doza mica sau o doza de 500% mai mare are aceleasi efecte asupra celulei.

Nichelul afecteaza zona cortexului vizual in aceeasi maniera ca si mercurul. Mercurul provoaca miopie, dar nichelul se pare ca este si mai distructiv (nevoia de lentile bifocale, trifocale). Daca vorbim de bracketi, exista alternativa bracketilor de plastic, ceramica, aur, titan.

Memoria celulara poate ierta agresiunile externe dar nu le uita. Dupa o expunere initiala si o pauza de cativa ani, la o noua expunere, sistemul imunitar devine mai sensibil la aceeasi tip de agresiune. La a doua, a treia, a patra expunere efectele cancerigene sunt mai greu de anihilat.

Culoarea roz a protezelor mobilizabile este data de sulfat mercur sau cadmiu. Deci ar fi mai bine sa optati pentru proteza cu baza transparenta. Se poate alege aurul sau titaniul ca alternativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:46 Stack trace: #0 /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(567): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home4/drstomat...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home4/drstomatolog/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46